ponedeljek, 13. februar 2012

Valentinovo sem ter tja... pa bistvo?


Danes je dan, ko godujejo Valentine in Valentini fantje, dekleta, možje, žene, strici, tete, dedki babice, izobraženci, športniki, brezposelni, brezdomci, umetniki, avanturisti in še bi se našlo…
Različni so si in različne so njihove poti, eno pa imajo skupno in to je njihov zavetnik Sv. Valentin. Prva legenda pravi, da je bil Sv. Valentin škof, ki si je svoj predčasni konec prislužil s tem, ko je pomagal zaljubljenim, da so se poročili kljub uradne rimske prepovedi, saj možje – vojaki, ki so bili poročeni niso s takim veseljem vstopili v vojsko, saj jim je bilo mar za svoje žene in otroke, tako jih je Sv. Valentin poročal na skrivaj.

Druga legenda pravi, da je bil Valentin zaprt zaradi svoje krščanske vere, zaljubil se je v paznikovo hčer, ki je bila slepa. Pisal ji je pisma in pesmi (od tu naj bi izvirala današnja navada ). Slepa paznikova hči je spregledala, njena družina je postala verna, Valentina pa so obglavili. Včasih je veljalo, da sv. Valentin prinese ključe od korenin, tako so se po njegovem godu pričela dela v vinogradih in sadovnjakih. Danes pa se na ta praznik z drobnimi pozornostmi spomnimo vseh tistih, ki jih imamo radi – prijateljev, ljubljenih, družinskih članov….

Ta priljubljenostjo pa je narasla tudi vedno večja potrošniška nagnjenost, tako so nastali številni trgovski izdelki namenjeni temu prazniku in je praznik prerasel v množično zapravljanje in kupovanje daril za svoje najdražje s tem pa se izgublja njegova vrednota. Veliko lažje je v trgovini kupiti nekaj že pripravljenega in le to podariti ljudem, ki jih imamo radi, vendar pa je dejanska vrednost takega dejanja veliko manjša, kot če se sam potrudiš, nekaj izdelaš, napišeš pismo in ga pošlješ. Dolgo časa je veljala navada, da so se na Valentinovo pošiljala anonimna pisma svojim najdražjem – kako neprecenljivo je, ko dobiš pismo in veš, da te ima nekdo rad in se je spomnil nate in ti poslal sporočilo, velikokrat je potrebno kar nekaj trudi predvsem pa poguma za takšno dejanje.

Dejanja povedo več, kot besede!

Darila povedo najmanj, veliko pa pove način in trud, ki je vložen vanje! Imejte se radi skozi celo leto, za Valentinovo pa le pripravite kakšno presenečenje tistim, ki so posebni v vašem življenju in ne pozabite ljubezni ne morete kupiti z denarjem!

To je dan, ko še najbolj plašne miške zapustijo varno zavetje rova in gredo na sonce, čeprav jih le to lahko opeče, a tvegajo, ker preveč hrepenijo, da bi bile eno s soncem a se bojijo, da jih le to ne bo sprejelo… Pogumno si povejte, da se imate radi, to je nekaj lepega, ni vsakdo sposoben imeti rad…povejte si, da se imate radi, zaradi tega ne boste pristali v zaporu… povejte si, da se imate radi, s tem boste nekomu polepšali dan…



sreda, 8. februar 2012

...na koledarju 8. februar :)

Ker je danes Slovenski kulturni dan... še minutka za kulturo.. tole je nastalo nekega veselaga dopoldneva, ko so ptički na vejah veselo prepevali ;)


PREPROSTA MATEMATIKA

Začniva najprej z verjetnostjo najinega snidenja...
... po skromnem računu pičlih procentov
se lahko osredotočiva na odvajanje...
torej odvedi me nekam v množice celih naravnih števil...
... seštejva svoje poti, odštejva skrbi in vse skupaj pomnoživa med sabo...
... sledi integriranje kvadrata dvočleneka...
kmalu preideva na površino elipse in površino valja
in graf gibanja sinusne funkcije... krivulja-sinusoida...
... seštevanje in množenje...

... dost matematike za danes, ostanimo realni ;)

...ko zamenjam tipkovnico za čopič...



Kot ste že opazili moj zadnji članek govori o tem, da se malokrat spomin, da zapišem kaj o dogajanju, podelim kakšno misel z vami, ali objavim kakšno poezijo... Lenoba? Mah ne...
Moje življenje je pestro in še pestrejše postaja, in kadar je prenaporno, pobegnem malo na samo
in ustvarjam.... ;) (Akril na platnu)
House MD

Pogled iz mišje luknje

Huba buba balon

Črna vdova... malo drugače


Aprilski sprehod po obali


Snežni labod v noči išče svojo družico

Klavir in kapučino

Hawaiian sunset


Audi A3 darilo za bratov 30. rd


Sunset in your eyes


Poletni razgled

Sončni let
Hawaiian girl